පමණ දැන ගත යුතු ප්‍රෝටීන්
Thursday, 18 June 2020 - 14:06 | Views - 2,159
ප්‍රෝටීන් අපේ ශරීරයේ වර්ධනයට සහ මනා ක්‍රියාකාරීත්වයට අතිශය වැදගත් ආහාරමය සංඝටකයකි. අපේ දෛනික ආහාරවේලේ අනිවාර්යයෙන්ම අඩංගු විය යුතු ප්‍රෝටීන මගින් දිනපතා අපේ ශක්ති අවශ්‍යතාවයෙන් සියයට 10 – 15ක් පමණ ලබාදෙයි. වඩාත් සුදුසුම ප්‍රෝටීන ආහාර ප්‍රභවය ලෙස මාළු ප්‍රසිද්ධය. නමුත් බිත්තර සහ මස් මගින්ද සරු ප්‍රෝටීන ප්‍රමාණයක් ලබාගත හැකියි. බිත්තර සහ මස්වල ප්‍රයෝජනත් ඒවා ආහාරයට එක්කරගත හැකි ආකාරයත් ගැන සෞඛ්‍ය පෝෂණ අංශය පෙන්වා දෙන්නේ මෙලෙසයි.

ගුණාත්මක බවින් ඉහළ ප්‍රෝටීන් සඳහා බිත්තර ආහාරයට ගන්න

බිත්තරවල තිබෙන ප්‍රෝටීන, මස්, මාළු හා කිරිවල අඩංගු ප්‍රෝටීනවලට ද වඩා ගුණයෙන් ඉහළය. ශරීරයේ පැවැත්මට අවශ්‍ය අත්‍යවශ්‍ය ඇමයිනෝ අම්ල සියල්ලම බිත්තරවල අඩංගු අතර, විටමින් සී හැර අනෙකුත් විටමින් හා ඛණිජ ලවණ බොහොමයක් බිත්තරවල අඩංගුය. බිත්තර කහමදයේ මේදය හා කෝලීන් ඇතුළුව බොහොමයක් විටමින් වර්ග හා යකඩ අඩංගු වේ. එමෙන්ම එහි සැලකිය යුතු ප්‍රමාණයක් කොලෙස්ටරෝල් සහ කැල්සියම්ද අන්තර්ගත වේ. බිත්තර සුදුමදය සම්පූර්ණයෙන්ම ප්‍රෝටීන්වලින් සෑදී ඇත. බිත්තරවල අඩංගු යකඩ ශරීරයට උරාගැනීම තරමක් කාර්යක්ෂම නොවන අතර, විටමින් සී අඩංගු ආහාරයක් සමඟ ගැනීමෙන් අවශෝෂණය ඉහළ යයි.

බිත්තර පිසගැනීමේදී එළවළු සමඟ මිශ්‍රකිරීමෙන් එහි අඩංගු කොලෙස්ටරෝල් ප්‍රමාණය ශරීරයට අවශෝෂණය කිරීම අඩුකර ගැනීමට පුළුවන. බිත්තර ආහාරයට ගැනීමේදී එය තම්බා හෝ බැද ආහාරයට ගැනීම වඩාත් සුදුසුය. තම්බාගත් හෝ බැදගත් බිත්තර ජීර්ණයට පහසු අතර, සැල්මොනෙල්ලා වැනි අහිතකර විෂබීජකාරක ශරීරයට ඇතුළු වීමද වළකයි. බිත්තර මිලෙන් අඩු හා පහසුවෙන් පිළියෙල කරගත හැකි ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් වන අතර, ක්‍රියාශීලී දරුවන්ට මෙන්ම වැඩිහිටියන්ට දිනපතා බිත්තරයක් ආහාරයට ගැනීමෙන් ප්‍රෝටීන් අවශ්‍යතාවයෙන් සැලකිය යුතු ප්‍රමාණයක් සපුරා ගැනීමට පුළුවන. එහෙත් රුධිරවාහිනී අවහිරතා රෝග ඇති අය හා එම රෝගවලට ගොදුරුවීමේ අවදානමක් ඇති අය බිත්තර සතියකට 2 සිට 3 දක්වා සීමාකළ යුතු වේ. මෙවැනි අය සඳහා බිත්තර සුදුමදය දිනපතා වුවද භාවිතයට සුදුසු වේ.

ගුණාත්මක බවින් ඉහළ ප්‍රෝටීන් සඳහා මස් ආහාරයට ගන්න

මස්, ගුණාත්මක බවින් ඉහළ ප්‍රෝටීන ලබාදෙන හොඳ මූලාශ්‍රයක් වේ. යකඩ, සින්ක්, කොපර් ඇතුළු බොහොමයක් ඛනිජ ලවණ මස්වල අඩංගු අතර, එහි ඇති යකඩ හොඳින් අවශෝෂණය වේ. එමෙන්ම ධාන්‍ය හා පියලිවල ඇති යකඩ ශරීරයට අවශෝෂණය වීමට මස්වල ඇති යකඩ උදව් කරයි. ධාන්‍ය හා රනිල ආහාරයට ගැනීමේදී එයට ස්වල්ප ප්‍රමාණයක් මස් එකතු කරගැනීම යෝග්‍ය අතර, රක්තහීනතාවයෙන් පෙළෙන අය සඳහා මෙවැනි ආහාරයක් ලබාදීම ඉතා ප්‍රතිඵලදායක වේ.

මස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන, විටමින් බී12 ඇතුළු විටමින් බී සංකීර්ණය අයත් විටමින් ලබාගැනීම සඳහා භාවිත කළ හැකි ඉතා හොඳ මූලාශ්‍ර වේ. මස් සංතෘප්ත මේදය හා කොලෙස්ටරෝල් බහුල ආහාරයකි. එම නිසා රුධිරගත කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ අය සඳහා නිතර මස් අනුභවය සුදුසු නොවේ. රතුමස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන වන සොසේජස්, මීට්බෝල්ස්, හැම්බේකන් වැනි මස් වර්ග අධික ලෙස භාවිතය මගින් සමහර පිළිකා වර්ග සෑදීමේ අවදානමක් ඇත. කුකුළු මස්වල සංතෘප්ත මේද ප්‍රමාණය අනෙකුත් මස් හා සසඳන කල තරමක් අඩුය. එහෙත් අඩංගු ප්‍රෝටීන් ප්‍රමාණය අනෙකුත් මස්වල අඩංගු ප්‍රෝටීන් ප්‍රමාණයට සමාන වේ. ආහාරයට ගැනීමේදී මස්වල අඩංගු මේද කොටස් ඉවත් කිරීමෙන් සහ කුකුළු මස්වල හම ඉවත් කර පිසගැනීම මගින් මේද ප්‍රමාණය අඩුකර ගැනීමට පුළුවන.
Share This Article
Hiru Tv Blog
ඔබ සුන්දරත්වය රැකගැනීමට කෙතරම් සත්කාර...
Hiru Tv Blog
Thursday, 23 July 2020 - 11:13
Hiru Tv Blog 947 Views
සුන්දර පැහැපත් සමක් ලබාගැනීම සඳහා ස්වාභාවික...
Hiru Tv Blog
අප කවුරුත් උත්සාහා ගන්නේ නීරෝගීව දිවි...
Hiru Tv Blog
ආඝාතය “Stroke” යනු මොළය තුළට නිසි රුධිර...
Hiru Tv Blog
Wednesday, 08 July 2020 - 9:49
Hiru Tv Blog 3,071 Views
උළුහාල් සත්කාරයඅවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය-  ...
Hiru Tv Blog
දිනේෂ් ප්‍රියසාද් පවුලේ දිනක්ෂි, ශේෂාද්‍රි, ශනුද්‍රි අක්කලා නංගිලා තුන්දෙනා...
Hiru Tv Blog
අංජුලා රාජපක්ෂ කියලා කිව්වාම කාටත් මතක් වෙන්නේ දුෂ්ඨ කෙනෙකු ලෙසයි. ඒ ඇය එවැනි...
Hiru Tv Blog
සචිනි අයේන්ද්‍රා සිනමාවේ පුංචි තිරයේ නිරූපණයේ දස්කම් පාමින් ප්‍රේක්ෂකයින්...
Hiru Tv Blog
ඇසට සම්බන්ධ කළ කාචයක් මගින් විවිධ තොරතුරු විශේෂ තිරයක් නැතිව බලා ගන්නට පුළුවන්...
Hiru Tv Blog
රොබට් ඩවුනි ජූනියර් කාගේත් ආදරයට පාත්‍ර වූයේ ටෝනී ස්ටාර්ක් හෙවත් අයන් මෑන්ගේ...
Hiru Tv Blog
ඇමරිකාවේ Federal Trade Commission විසින් කල පරීක්ෂණයකට අනුව Youtube පරිශීලනය කරන දරුවන්ගේ දත්ත...
Top